Kacuobuši: japonská pochoutka s tradicí tři sta let

Jedli jste někdy japonské jídlo, všeobecně označované jako sushi? Pokud si nejste jistí, co sushi jídlo vlastně obnáší, přinášíme vám menší přehled.

·         Co je to sushi a jak se vyrábí
Všeobecně sushi znamená pokrm typický pro japonskou kuchyni. Pod tímto pojmem si můžete představit hlavně vařenou rýži a omáčku sushinoko, jež je připravována pouze k tomuto druhu jídla. Má sladkokyselou chuť a dodává zvláštní příchuť i aroma syrovému masu, které se podává většinou s touto rýží a omáčkou.
sushi prezentace
·         Proč je sushi tak oblíbené
Tento druh kuchyně se stal populárním hlavně proto, že má velmi vysokou výživovou hodnotu. Syrové ryby jsou pro zdraví prospěšné, obsahují spoustu vitamínů a enzymů, bílkovin, nenasycených kyselin, ale také třeba jódu. Rovněž obsahuje poměrně málo kalorií, tedy se výborně hodí do jídelníčku v době, kdy se snažíte nějaké to kilo shodit.

·         Jaké jsou druhy sushi
–          Sushi maki (srolovaná rýže s náplní do mořské řasy nori)
–          Sushi nigiri (malý kus lepivé rýže potřený wasabi, na němž je položen plátek syrového masa)
–          Sashimi (pokrm ze syrových ryb)
–          Sushi inari (rýže a jiné přísady v tofu)
šéfkuchař dělá suši

Městečko na jihu Bretaně

Vývar ze sušeného tuňáka, to je kacuobuši. Má jedinečnou chuť a v samotné zemi vycházejícího slunce je velmi populární. Tento pokrm však nesplňuje předpisy, jež vydává Evropská unie, a z toho důvodu se k nám nesmí dovážet. U nás se prodává tuňák, jehož cena se pohybuje okolo tří a půl tisíce korun za kilogram masa, jež pochází z Číny, Vietnamu, ale také z Jižní Koreje.

Ovšem kvalita mezi tímto tuňákem a tím Japonským se nedá srovnat. Proto si malá společnost otevřela na jihu Bretaně vlastní chovnou stanici na tohoto tuňáka, a společnost se dohodla jak s Evropskou unií, tak i se společností pro mořského tuňáka, že bude kacuobuši vyrábět pro Evropu podle starodávného japonského receptu, který má svou tradici již tři stovky let.