Zimní oběd
Děti mi dnes dostaly chuť na bramborový knedlík s krůtou. Trošku kruté k nepřipravené matce, která nemá vařené brambory každý den schované v lednici. Ale což! Bramborový knedlík jsem se na jistotu stejně naučila dělat až nedávno…
Bramborový knedlík
5 větších brambor
350g dětské krupičky
1 vejce
1 kávová lžička solamylu
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička soli do vroucí vody
Brambory musí být uvařené ve slupce, zcela vychladlé a suché. Má se to prý dělat z brambor vařených den předem, ale v zimě si lehce pomůžete rychlým zchlazením venku. Pět větších brambor uvaříte tak, že se vám nerozpadají, když do nich zapíchnete vidličku, vodu slijete a hrnec dáte za okno, za dveře, na balkon apod. Počkáte půl hodinky, hodinku, brambory osušíte utěrkou a do pětilitrového hrnce dáte vařit vodu se lžičkou soli. Teprve potom brambory oloupete. Voda se musí vařit jako první, protože těsto je hotové za dvě minuty a bez meškání by mělo přijít do hrnce. Na vál nastrouháte dvě brambory nahrubo a tři najemno, přidáte sůl a solamyl a vajíčko. Pak postupně rukama zapracujete do těsta všechnu krupičku. Klidně ještě 50g přidejte, pokud máte brambory větší a „vlhčí“. Těsto bude na konci krásně nelepivé a spíše tuhé. Rozdělíte ho na čtyři díly a z každého dílu uplácáte kratší, silnější váleček. Knedlíky vnoříte do vroucí vody, po minutce odlepíte vařečkou ode dna a vaříte, dokud nevyplavou. Dejte jim prostě dvacet minut, a je to. Po vyndání z vody je propíchejte vidličkou a nechte vychladnout. Já je krájím rovnou k jídlu, takže jsou ještě teplé a nikdy jim to neublížilo.
Nebojte, krůty vás neušetřím.
Krůtí prsa v jogurtu
krůtí prso
3 lžíce bílého smetanového jogurtu
mletá paprika
sůl
dva stroužky utřeného česneku
Maso si rozdělte na tři, čtyři plátky, lehce naklepejte, vložte do marinády: tři lžíce bílého jogurtu (já používám smetanový a více tučný), troška mleté papriky, špetka soli a dva stroužky utřeného česneku. Nechte v lednici odpočinout asi hodinu. Pak přendejte i s marinádou do pekáčku a pečte na 180°C asi půl hodiny. Někdo do pekáčku dává pečící papír, ale mně se to neosvědčilo. Maso se mi nepřipéká, v průběhu pečení pustí šťávu a já ho čas od času tím výpekem s jogurtem polévám.
Po upečení (když má na povrchu krásnou zlatavou barvu) je jindy sušší maso křehké a šťavnaté.