Kdo zaplatil slevy jízdného?

Od září roku 2018 platí snížené jízdné pro studenty a seniory. Na oko to vypadá jako skvělá věc, nepotřebuji moc peněz a dojedu, kam budu potřebovat. To je pravda, ale platí to pouze o ekonomické stránce jednotlivce. Stát to stálo neskutečné peníze. A odkud je vlastně Andrej Babiš, kterého tohle celé byl nápad, vzal?
Autobus uvnitř
Na všechno se mělo složit dohromady 28 úřadů a ministerstev. Zasáhlo to i ministerstvo školství, které přišlo o 400 milionů korun. Dává to smysl, jde přeci o studenty. Namítnout se však dá, že stát slibuje navýšení platů pro učitele, což také udělal, ale část z toho ponechal ředitelům, aby mohli peníze využít jako bonusy. Kvůli tomu proběhla i stávka učitelů. Stát tedy mzdy navýšil. Ovšem, jak se má naše školství, které je zaostalé a nefunkční a stále neohodnocuje kantory adekvátně, rozvíjet? Přišlo přeci o 400 milionů. Na to už Andrej Babiš odpověď nemá…
Nejvíc však ubylo peněz na ministerstvu práce a sociálních věd. To přišlo o půl miliardy korun! Ale na rozdíl od ministerstva školství disponuje s větším rozpočtem.
Na seznamu jsou i další organizace, které se zabývají vědou, nebo vzděláváním. Akademii věd byl zmenšen rozpočet o 100 milionů korun. Dále ani Grantová agentura nezůstala bez úbytku a to přesně o 150 milionů korun. To samé se týká i Technologické agentury, která přišla o 216 milionů korun.
Jedoucí vlak
Jediná instituce ze seznamu, která spadá do dopravního resortu, je Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře, který přišel o pouhý milion korun.
Člověk si říká, jak taková věc, jako je jízdné, může tolik zasáhnout ekonomiku státu. Stát už před touto změnou přispíval na jízdné a také to stálo nemalé peníze, ale v tomto případě se jedná opravdu o enormní částku, kterou stát hradí za nás. V podstatě se dostává do mínusu, z kterého se nemůže dostat. Když si vezmeme, kolik lidí denně jezdí hromadnou dopravou a kolik studentů, nebo seniorů uplatňuje slevu, tak nám to už tak zvláštní připadat nebude. Byl to jednoznačně populistický a nesystematický krok našeho premiéra, který se pěkně prodražil a ještě prodraží.