Čím si sladíte život?

a ad>

Které sladidlo je vlastně nejlepší volbou, pokud se sladkého nechceme (a nemusíme) úplně vzdát? Sladit klasickým řepným cukrem nebo je opravdu lepší cukr hnědý? Je zdravější ten z cukrové třtiny? Osladit si život „chemickými“ umělými sladidly bez kalorií? Nebo raději použít alternativu čistě přírodní? Například rostlinku stévii sladkou (čerstvé lístky, stévii tekutou, sušenou či v prášku?). Možností je opravdu hodně a jeden se v tom někdy tak trochu ztrácí!cukrová řepa

Cukr je vždy kalorický!
Co všechno je cukr? Cukry fruktóza a glukóza v různých poměrech dávají sladkou chuť ovoci. Laktóza je cukr mléčný. Maltóza je zase cukr, který najdeme v pivu. Většině z nás se ovšem při tomto slově vybaví cukr řepný – sacharózu.

  • bílýje tradičním produktem vyrobeným z cukrové řepy, používáme ho ke slazení a konzervaci potravin, v některých potravinářských produktech ho výrobci nahrazují levnějším glukózo – fruktózovým sirupem a označují je „light“
  • hnědýcukr je vyroben také z cukrové řepy, ovšem není rafinován, vybělen, díky čemuž si zachovává malé množství vitaminů, minerálů, stopových prvků a vlákniny, odborníci se ale shodují, že abychom je z tohoto cukru využili, museli bychom ho konzumovat doslova po kilech (tzv. paradox zdravějšího hnědého cukru)
  • třtinovýcukr je vyráběn z cukrové třtiny, sladký je jako jeho bílý a hnědý bratříček samozřejmě také díky sacharóze, má jen trochu odlišnou chuť, využitím mikronutričních látek je to s ním podobné jako u cukru hnědého, jeho výroba je jednodušší, ale protože je dovážen z Asie a Jižní Ameriky, je u nás dražší

pole s cukrovou třtinou
Když alternativu, tak přírodní!
Pokud chceme něco skutečně bez kalorií, nemusíme hned volit umělá sladidla, o jejichž prospěšnosti a zdravých účincích na organismus mnozí odborníci z řad lékařů a výživových poradců pochybují! Už jste zkoušeli rostlinku Stévii sladkou? Je mnohem sladší než běžně používaný cukr a neobsahuje téměř žádné kalorie. Rozhodně se po ní nepřibere, a protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi, je vhodná pro diabetiky! Až ji ochutnáte, tak na umělá sladidla rychle zapomenete! Sladit s ní můžeme cokoli. Koupit se dají tablety, prášek, roztok i sušené listy. Ovšem kdo má rád živé rostlinky, ten si jistě nejraději osladí čaj čerstvě utrženým lístkem. Bude ji totiž mít doma v květináči!