Cukroví na poslední chvíli

Dalším důvodem, proč dělat cukroví těsně před Štědrým dnem, může být situace, která nastala i u nás: prostě se toho už hodně snědlo. Nezbylo mi nic jiného, než dodělat aspoň dva rychlé druhy, aby nebyl sváteční stůl bez cukroví.
čokoláda na vaření
Marokánky
250ml smetany ke šlehání
40g hladké mouky (dvě vrchovaté lžíce)
100g krupicového cukru
1 lžíce medu
1lžíce másla
100g nasekaných ořechů (různé druhy)
100g nasekaného kandovaného nebo sušeného ovoce
1 čokoláda na vaření

V trošce smetany rozmíchejte hladkou mouku. Zbytek nalijte do hrnce, přidejte cukr a med a na mírném plameni nechte cukr ve smetaně rozpustit. Vmíchejte smetanu s moukou a máslo, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí směsi. Pak přisypte ořechy a ovoce a za občasného míchání nechte úplně vychladnout. Na plech vyložený pečícím papírem malou lžičkou tvořte hromádky, pečte při 170°C asi 10 minut. Po vychladnutí spodní strany marokánek polijte rozehřátou čokoládou.
směs ořechů
Vlastní zkušenosti: V původním receptu bylo 180g cukru, ale to je opravdu šíleně sladké. Každopádně slaďte dle své chuti. Svaření na hustou kaši trvá asi deset minut, takže vydržte! Já jsem do směsi použila vlašské ořechy a neslazené burské oříšky, trošku kandovaného ovoce, rozinky a lžíci müsli s jahodami, měla jsem toho dohromady jeden plný hrnek a úplně to stačilo. Hrudky dělejte malinké a dávejte je poměrně daleko od sebe, při pečení se z nich stanou placičky. Správně upečené placičky poznáte podle nahnědlých krajů. Po vyndání plechu z trouby je dobré chvilku počkat, než marokánky přendáte. Jsou zpočátku hodně měkké. Rozpuštěnou čokoládu ředím kouskem ztuženého tuku.

Rumové kuličky
Je to klasika, já vím, ale já prostě vzala opravdu všechny zbytky, různé druhy sušenek, kokos použitý už předtím na nějaké obalování, moučkový cukr, který jsem si schovala do krabičky a ve kterém byly drobečky vanilkových rohlíčků atp.

Sušenky jsem nadrobila do mísy, přidala cukr, lžíci kakaa, nadrobno nasekané rozinky, půlku másla (rozehřátého) – množství odhadnete podle toho, kolik máte sušenkové směsi, lžíci rumu a vytvořila jsem pevnější těsto, které v lednici odpočívalo asi hodinu. Pak jsem uválela kuličky a obalovala je v kokosu nebo v mletých vlašských ořechách.

Krásné Vánoce!